Maitske hiina toite

Hiinas on koos laua ääres istumine tõeline rituaal. See on võimalus nautida maitsvaid sööke ja vestlust, kuid see on ka kink külalisele, kelle hiinlased on külla kutsunud. Enne kutse vastu võtmist tuleb kasuks endale mõned reeglid selgeks teha, mis aitavad vältida taktitut käitumist seltskonnas.

Hiinlaste jaoks ei ole pere-, sõprus- ja töösuhete tugevdamiseks midagi paremat kui ühine söömaaeg. Tuleb aga meeles pidada, et kutset ühisesse lauda istumiseks peetakse Hiinas sageli kingituseks. Pärast kutse vastu võtmist, eriti kui see ei tule sõbralt, võib kutsuja pöörduda teie poole mõne palvega, millele ta ootab positiivset lahendust.

Pidage meeles, et kui hiinlased kutsuvad teid restorani, siis maksavad nad ka kogu arve. Enda eest ise maksmist peetakse taktitundetuks. Vastutasuks ootavad nad siiski teilt tulevikus sarnast kutset.

Hiinas on koos laua ääres istumine tõeline rituaal.

Ümarlaua ümber

Traditsiooniline hiina laud on ümar, sest nad usuvad, et see lähendab inimesi kõige paremini nende sotsiaalsest staatusest või ametist sõltumata. Kuid ka ümara laua ümber on kohti, mida peetakse „paremaks“ ja „halvemaks“. Paremateks peetakse kohti, mis on näoga ukse suunas, halvemateks neid, mis on sissepääsu lähedal. Aukülaline on alati võõrustajast paremal, ülejäänud külalised istuvad vaheldumisi võõrustajast paremal ja vasakul. Iga külalise ees on väike portselanist kausike, lame taldrik, söögipulgad ja tass või klaas. Kui võõrustaja tõstab teie taldrikule toitu, siis on see erilise tähelepanu või hoolitsuse märk, sest nad valivad külalistele ainult parimaid palu. Seepärast ei maksa tähele panna, et seda võidakse teha enda, juba kasutatud söögipulkadega...

Söögipulgad – sõrmede pikendused

Võttes vastu kutse einestada hiinlastega ühes lauas, tuleks kasuks õppida selgeks pulkadega söömine, sest hiinlased peavad nugade-kahvlitega söömist veidi barbaarseks. Söögipulgad on sõrmede pikendused. Söögipulkade kasutamise traditsioon ulatub mitme tuhande aasta taha. Söömise vahepeal tuleks pulgad asetada pikali taldrikule või toetada nende peenemad otsad spetsiaalsele alusele, mis on selleks asetatud taldrikust paremale. Vastavalt hiinlaste kõnekäänule saab kolmel viisil kindlaks teha, kas inimene oskab pulkadega korralikult süüa: paluda tal üks riisitera suhu panna, püüda õhust nool või vabaneda pea ümber tiirutavast kärbsest.

Hiinlaste jaoks ei ole pere-, sõprus- ja töösuhete tugevdamiseks midagi paremat kui ühine söömaaeg.

Ja mis on laual?

Toidud asetatakse laua keskele spetsiaalsele pöörlevale alusele, mida kõik lauas istujad jagavad. Traditsioonide kohaselt peaks ametlikul õhtusöögil pakkuma kolme kõrvalrooga, nelja sooja rooga ja suppi, mida serveeritakse lühikeste vahedega. Kombeks on pakkuda külaliste arvust ühe võrra rohkem roogi ja külalistel on kohustus maitsta kõiki lauale kantud toite. Igapäevaelus on hiinlaste laual vaid 4–6 toitu. Hiinlastel on kombeks süüa kaks korda päevas: tagasihoidlikku riisi-toitudest koosnevat hommikusööki ja mitmekäigulist õhtusööki.

Külalistele serveeritakse roogi kindlas järjekorras. Pöörlev alus asetatakse nii, et iga uus roog jääb serveerimisel aukülalise ette. Teised külalised peaksid ootama, kuni ta on kõigist roogadest proovinud. Esimese käigu puhul tuleks proovida toitu väikestes kogustes, suuremad portsud jäägu teise ja kolmanda korra juurde. Siiski pole kombeks teha kandikut tühjaks, vaid sellele tuleks jätta osa roast. Tühja taldrikut tõlgendavad hiinlased nälja märgina ja arvavad, et nad ei ole oma külalistele piisavalt toitu pakkunud.

Gan bei! – toosti ütlemine

Hiinlaste laual on traditsiooniline roheline tee ja mitut sorti alkohoolseid jooke. Kui meie klaas täidetakse, peaksime võõrustajat tänama, koputades sõrmega õrnalt vastu lauaäärt. Alkoholi ei tohiks tarbida enne esimest ametlikku toosti. Toosti ütleb tavaliselt kõige tähtsam inimene ja toostiks on „Gan bei!“ (Gānbēi), mis tähendab „klaas kuivaks“ ehk „põhjani!“. Pärast esimest toosti võib klaasi tühjaks juua. Õigemini tulekski näidata, et see on tühi. Hiinlased usuvad, et üksi ei tohiks juua, seepärast suunavad nad toosti konkreetsele inimesele, mispeale joovad kõik kõigi terviseks, et keegi ei tunneks end puudutatuna.

Võttes vastu kutse einestada hiinlastega ühes lauas, tuleks kasuks õppida selgeks pulkadega söömine, sest hiinlased peavad nugade-kahvlitega söömist veidi barbaarseks.

Mida ei tohiks lauas teha?

Hiinlastele on söömine ja pidutsemine üks lõõgastumise vorme. Lauas ei tohiks puudutada tõsiseid või kurbi teemasid. Ka naljadega tuleks olla ettevaatlik, sest see nõuab võõra kultuuri tundmist.

Pakutud toidust keeldumist tõlgendatakse solvanguna. Kui tõesti on vaja keelduda, siis tuleb seda ka usutavalt põhjendada. Kui teil on hea isu, siis vältige üle laua toidu järgi käe sirutamist. See on üheks põhjuseks, miks hiinlased kasutavad pööratavat alust – et tuua soovitud toit endale lähemale.

Mitmed vead, mida laua ääres tehakse, on seotud pulkade kasutamisega. Nendega ei tohi mängida ja vastu laua- või taldrikuserva lüüa. Eriti solvav on nende asetamine püsti riisikaussi, sest see meenutab surnute mälestamiseks pakutavat toitu. Seda võib tõlgendada kui võõrustajatele surma soovimist.

Äripartneritega laua ääres

Hiinlased usuvad, et töökaaslastega lauda istumine ja ühine pidutsemine on väga tähtis ning tagab tööalase edu. Kuldseks reegliks on tööteemade vältimine. Tavaliselt minnakse töökaaslastega paariks tunniks restorani. Kutsuja võtab külalised restorani uksel vastu. Restorani peaks esimesena sisenema ametialaselt kõige tähtsam isik, kes asub ka lauas aukohale, mis on kõrgeima hiina ametniku vastas.

Valele kohale istumist ei maksa karta, sest tavaliselt näitab võõrustaja, kuhu keegi istuma peab. Ärilõuna etikett on sarnane eelpool mainitud kodustele lõunatele. Hõrke roogi tuleb pidevalt kiita – hiinlased peavad toitude küllust ja maitsvust heade soovide edasi andmiseks võõrustajalt külalistele. Kes ei soovi alkoholi tarbida, peab seda hästi põhjendama, sest hiinlased loevad toostist keeldunud inimest ebausaldusväärseks.

Õhtusöök loetakse lõppenuks, kui lauda tuuakse kuumad käterätid. Jootraha jätmine ei ole hea tava. Heade ärisuhete hoidmiseks tuleb võõrustajale esitada sarnane kutse. Parimaks valikuks oleks... hiina restoran, sest hiinlased hindavad oma kööki väga kõrgelt. Samas tuleb silmas pidada, et teie poolt pakutav ei varjutaks seda, mida teile pakuti.

Hiinlased usuvad, et töökaaslastega lauda istumine ja ühine pidutsemine on väga tähtis ning tagab tööalase edu.