Hiina köögi koostisosad

Hiina köök on köök täis traditsioone, kus ei puudu loomingulisus. Iga roog on omapärane, sõltuvalt selle valmistajast. Roogadele saab anda omanäolise maitse, varieerides maitseainete ja vürtside koguseid. Hiina köögis kasutatavad toiduained on suhteliselt tavalised.

Hiina köök maitseb kõige paremini Hiinas. Need, kellel pole hetkel plaanis sinna minna, peavad leppima võimalusega külastada hiina restorani või lisada kodustele roogadele hiinapäraseid maitseid. Hiina toitudele omased koostisosad on saadaval idamaistes või tervisliku toidu poodides.

Hiina köök on köök täis traditsioone, kus ei puudu loomingulisus.

Kas te olete täna juba riisi söönud?

Riisil on hiina köögis ja kultuuris eriline koht. Keedetud riis on söögi sünonüüm. Hiina keeles on mitmeid riisiga seotud vanasõnu, ning ka üks tervitustest kõlab nii: „Kas olete täna juba riisi söönud?“ Riisi söömisest ei ole Hiinas kombeks keelduda. Seda võib tõlgendada solvavana. Hiina on riisi tootmises maailmas esirinnas. Ei üllata, et enamikes piirkondades on riis toidukunsti aluseks. Hiinlased tarbivad enamasti pikateralist ja jasmiiniriisi. Hiina köögis kasutatakse lisaks tavapärasele riisile ka riisijahu, riisitäidiseid, riisinuudleid või riisiputru. Riisiviin on samuti olulisel kohal. See on populaarne madala alkoholisisaldusega aromaatne jook, mida kasutatakse paljude toitude maitsestamisel.

Kui mitte riis, siis nuudlid

Kuigi riis on hiina köögis põhiline, on ka nuudlid populaarsed ja mitmete roogade põhiline koostisosa. Mõnes piirkonnas kasutatakse nuudleid rohkemgi kui riisi, näiteks Shanghais (Ida-Hiina köök). Hiina nuudlid erinevad meile tuttavatest Euroopa pastadest. Populaarseimad on riisinuudlid, mie nuudlid ja sojanuudlid. Peaaegu läbipaistvaid riisinuudleid valmistatakse riisijahust, millele lisatakse nisujahu ja vett. Neid keedetakse lühikest aega ja neid võib ka praadida. Mie nuudleid tehakse nisujahust. Need on pikad õhukesed nuudlid, mis sarnanevad spagettidele. Seepärast tuleks neid enne serveerimist tükeldada ja eelnevalt vees leotada. Neid kasutatakse suppides või praetakse õlis. Sojanuudlid meenutavad plastikust köit. Neid müüakse keerdudena ja sarnaselt mie nuudlitele tuleks neid enne valmistamist tükeldada.

Hiina köök maitseb kõige paremini Hiinas.

Soja ja tofu

Soja ja tofu on samuti hiina köögi lahutamatud osad. Esimene neist on kõige levinum kaunviljaline taim Hiinas. Taimetoitlased hindavad soja selle kõrge valgu-, vitamiini- ja mineraalide sisalduse pärast. Soja kasutatakse võrsete, ubade, kastmete, piima, nuudlite, pastade ja loomulikult tofu kujul. Sojast toodetud tofu meenutab kodujuustu ja seda kasutatakse värskena, kääritatult ja suitsetatult. Selle maitse sarnaneb juustule, kuid tofu on nii maitselt kui aroomilt õrnem.

Hiina seened

Seentel on hiina roogade juures oluline roll. Sageli lisatakse neid värvi andmiseks või tasakaalustamiseks kahvatumatele või kirjumatele roogadele, enamasti taimetoitudele. Hiinlased nimetavad shiitake seeni ka „elueliksiiriks“ või „pikaealisuse seenteks“. Nad on levinud ka jaapani toidutraditsioonis ja seda mitte ainult oma erilise maitse, vaid ka raviomaduste pärast, mida tunnustatakse loodusravis. Mu-err seened, ka hiina mustad seened, on krõbedad ja mahedamaitselised. Erinevalt metsaseentest kasvavad need kõdunevatel puutükkidel ja neid võib mitu korda kuumutada.

Hiina köök on maitsete poolest väga rikas ja oleks raske ära tuua kõiki selle tavapäraseid koostisosi.

Aniis ja ingver

Aroom on hiina köögis oluline. Sellest ka aromaatse tähtaniisi populaarsus, mis meenutab maitselt natuke magusat lagritsat. Seda kasutatakse pearoogade, nagu sea- ja vasikalihatoitude juures. Tähtaniis on üks hiina viie maitseaine segu komponentidest. Erinevalt eurooplastest, kasutatakse Hiinas ingverit pulbri kujul harva. Tavaliselt kasutatakse värsket ingverijuurt. Praetult ja segatuna sibula ning küüslauguga on see paljude hiina roogade koostises.

Kastmete jõud

Hiina köögi saladus seisneb kastmetes. Populaarseim on sojakaste. Seda valmistatakse kääritatud ja keedetud sojaubade pastast, röstitud teravilja ja suhkru või odra ja suhkru segust, soolveest ja pärmist. Klassikalised ja armastatuimad sojakastmed on paksud ja soolased. Kuid seda on saadaval eri maitsete ja tekstuuridega. Euroopas on levinuimad tume sojakaste, mida kasutatakse grillitud ja hautatud toitudel ning kergemad kastmed, millel on õrnem maitse. Neid lisatakse lühiaegselt praetud toitudele. Hiina köögis on kasutusel ka teisi, vähem tuntud kastmeid: austri, kala, magusad ja hapud kastmed ning holsin-kaste, mida valmistatakse sojast ja ploomidest.

Riisi söömisest ei ole Hiinas kombeks keelduda.

Kuidas maitsestada?

Hiina kööki ei kujuta vürtsideta ette. Sageli segatakse kokku kõige üllatavamaid vürtsisegusid, mille tuumaks on viis maitset: hapu, kibe, soolane, magus ja vürtsine. Enim kasutatavateks vürtsideks on küüslauk, kaneel, sichuani pipar, tšillipipar, till ja sibul. Viie vürtsi pulber on samuti populaarne. Kuigi saadaval on mitmeid eri versioone, on traditsioonilisim Wu xiang fen: tähtaniis, aniis, apteegitill ja nelk. Hiinlased võtavad nippe üle ka teistest köökidest. India roogadele lisatavat karrisegu kasutatakse hiina köögis sama edukalt. See koosneb jahvatatud piprast, mustast piprast, Cayenne’i piprast, koriandrist, kardemonist, nelkpiprast, nelgist ja ingverist. Samuti kasutatakse vürtsikat pastat sambal oelek’it, mida leidub Indoneesias. Pasta koosneb erinevatest tšillipipardest, küüslaugust, sibulast, ingverist, soolast ja õlist, laimimahlast, köömnetest või riisiäädikast.

Mida veel?

Hiina köök on maitsete poolest väga rikas ja oleks raske ära tuua kõiki selle tavapäraseid koostisosi. Mõnede roogade juurde sobivad lisandina mungoaidud, sojaidud või bambusevõrsed. Hiinlased tarbivad märkimisväärses koguses noori sibulamugulaid, hiina kapsast – pe tsai’d ja hiina lehtkapsast – pak choi’d, vetikaid ja seesamiõli. Kuigi puuviljad ei ole hiina köögis populaarsed, kasutatakse magustoitudes sageli litše ehk hiina ploome ja rambutani. Nagu selgub, on vaja vaid mõnd hiina köögile omast toiduainet, et valmistada traditsioonilist rooga. Taimetoitlastel on vaja vaid riisi või nuudleid, köögivilju ja vürtse. Teised võivad lisada veise-, sea- või pardiliha, kala või mereande.

Nagu selgub, on vaja vaid mõnd hiina köögile omast toiduainet, et valmistada traditsioonilist rooga.